[Terug naar nieuws-overzicht]

Op weg naar Werelderfgoed 2018

‘Willemsoord op weg naar Werelderfgoed’. Dat wordt een slogan die de gemeente Steenwijkerland gaat voeren in aanloop naar de nominatie die in 2018 in Parijs witte rook moet opleveren. In welke vorm deze reclame er komt kon wethouder Luc Greven woensdag tijdens de informatieavond in De Steen nog niet zeggen, ‘Dat zou met borden kunnen, met een bus of auto (zoals die in de gemeente Westerveld al rond rijdt) maar we gaan er mee aan de slag. U hoort snel van ons!’

Plan van Aanpak

Boekje gedeelde Beelden

Een wereld van verschil tussen de informatieavond vorige week in Frederiksoord rond de nominatie voor de Werelderfgoedlijst van de Koloniën van Weldadigheid en de avond die woensdag in Willemsoord werd gehouden. In het koloniekerkje van Wilhelminaoord klonk het hosanna langs de gewelven van het godshuis, in zaal De Steen was nogal wat kritiek op de plannen te horen: ‘Wat wordt Willemsoord er beter van als we op die werelderfgoedlijst van Unesco komen’, was de rode draad tijdens de vragenronde. Daar tegenover stond het positivisme van de aanwezige bestuurders van de gemeenten Weststelingwerf, Steenwijkerland, Westerveld en de provincie Drenthe.

 

Ruim 80 belangstellenden zorgden in Willemsoord voor een volle bak. Ze luisterden naar de mening van de wethouders Luc Greven (Steenwijkerland) en Jack Jongeboed (Weststellingwerf), burgemeester Rikus de Jager (Westerveld) en Drents gedeputeerde Rein Munniksma. Zij waren unaniem van oordeel dat een plaats op de Werelderfgoedlijst ook een economische en toeristische impuls zal geven aan het gebied. ‘Dat Frederiksoord daarvan meer zal profiteren dan Willemsoord staat buiten kijf, maar er is ook nog zoiets als solidariteit’, benadrukte Luc Greven. ‘Willemsoord hoort er ook uit historisch perspectief volledig bij. Al moet je er wel rekening mee houden dat bij een positief besluit van Unesco over de nominatie er ineens niet tientallen bussen vol Japanse toeristen naar het voormalige koloniedorp in Steenwijkerland zullen komen’.

‘Geen status quo’

De kritiek uit de zaal was vooral gericht op het gebrek aan draagkracht dat er in Willemsoord, De Pol, West- en Oostvierdeparten zou zijn en dat het gebied door nieuwe regels van Unesco op slot zal gaan. Het huidige onderzoek dat in 2018 een plaats op de Werelderfgoed moet opleveren zou een gelopen koers zijn, werd een speeltuin voor ambtenaren genoemd. Uit de antwoorden van bestuurders en leden van de projectgroep (Henk Horst en Wendy Schutte) was af te leiden dat een aantal bezoekers wel de klok heeft horen luiden maar niet weet van waar de klepel hangt en dat angst een slechte raadgever is. ’Het gebied gaat niet op slot, geen status quo dus. De regelgeving van Unesco voegt geen belemmeringen toe, anders dan nu al in de verschillende bestemmingsplannen buitengebied is vastgelegd’, aldus de wethouders Greven en Jongebloed. Er zullen op voorhand waarschijnlijk geen grote geldstromen in Den Haag worden vrijgemaakt al sluit Greven niet uit dat een plaats op de Werelderfgoedlijst aanzet kan zijn voor extra steun van ministeries voor infrastructuur zoals onderhoud van wegen. Bovendien zal geëist worden dat het erfgoed goed onderhouden wordt. Applaus was er voor de eigenaresse van een minicamping in Vierdeparten die een zeer positief geluid liet horen over de ervaring van haar gasten en het unieke gebied waarin de koloniën zijn gelegen. Instemming ook voor de mededeling dat de provincie Overijssel binnenkort zal aanhaken als partner bij de voorbereidingen van het nominatieproces.


[Terug naar nieuws-overzicht]

Foto's uit Willemsoord e.o.

Vereniging Dorpsbelang Willemsoord eo
Ir C A Kloosterhuisstraat 35
8338 SB Willemsoord

info@dorpsbelang-willemsoord.nl

Kijk bij bestuur voor telefoonnummers