Willemsoord krijgt beeld

Jarig Willemsoord krijgt beeld van Frits Stoop

Met een bescheiden feestje hebben de Commissaris der Koning, Andries Heidema, en burgemeester Rob Bats van Steenwijkerland op vrijdag 11 september het beeld onthuld dat Dorpsbelang Willemsoord heeft laten maken ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van dit voormalige koloniedorp. Het kunstwerk, gemaakt door beeldend kunstenaar Frits Stoop, is een eerbetoon aan de naamgever van Willemsoord, de Prins van Oranje, de latere koning Willem II.

Ter gelegenheid van het jubileum is bij Dorpsbelang Willemsoord het idee ontstaan voor een beeld van koning Willem II. Generaal Van den Bosch gaf Willemsoord destijds een gezicht, maar het dorp is vernoemd naar kroonprins Willem II. Hij betaalde de kosten van de bouw van de school en de onderwijzerswoning: ruim 1.400 gulden. De school werd op 11 september 1820 in gebruik genomen.

Een werkgroep die bestaat uit drie leden, Henry Bos, voorzitter van Dorpsbelang, Riëtte Ballast, beeldend kunstenaar en Corina de Feijter, inwoner van Willemsoord, zijn dit plan voor een beeld gaan uitwerken. Eerst is gezocht naar een beeldend kunstenaar. De keuze is gevallen op Frits Stoop. Hij is de maker van onder meer het beeld in Blokzijl in de haven, Voor de wind, en het bronzen beeld in Baars, een boer met een schop, ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van vereniging ‘Het Heideveld’.

Frits Stoop kreeg de opdracht om een herkenbaar beeld te maken dat een verhaal vertelt en dat past bij de gekozen locatie, namelijk voor de kerk in Willemsoord. Volgens de werkgroep is hij daar uitstekend in geslaagd. Het bronzen beeld bestaat uit drie kinderen die een kroon als taart omhoog houden. “Het beeld laat op een speelse wijze zien wat wij dit jaar gedenken. De kroon als verwijzing naar de kroonprins van Oranje en de latere Koning Willem II, een taart als symbool dat we feest vieren vanwege ons tweehonderdjarig bestaan en de kinderen als verwijzing van Willem II als financier van de school. De drie kinderen dragen kleding uit 1820, 1920 en 2020”, aldus Henry Bos, voorzitter van Dorpsbelang Willemsoord, die in het kostuum van de grondlegger van Willemsoord Generaal van den Bosch de onthulling aan elkaar praatte.

De datum van de onthulling, 11 september, was niet zomaar gekozen: de basisschool ‘Generaal Van den Bosch’ is tweehonderd jaar geleden geopend. Vanwege de coronamaatregelen was er een aangepast programma dat begon in de dorpskerk waar het kunstwerk voor het monumentale gebouw een plaats heeft gekregen. Wethouder Trijn Jongman ging in haar toespraak in op de bijzondere band die Willemsoord heeft met de Maatschappij van Weldadigheid.

Schrijver Wil Schackman, bekend van diverse boeken over de koloniën, memoreerde in zijn lezing der bijzondere momenten van 200 jaar Willemsoord.

Voorafgaand aan de onthulling roemde burgemeester Rob Bats de actieve inwoners en Dorpsbelang die iedere keer opnieuw Willemsoord op de kaart weten te zetten. Commissaris van de Koning Andries Heidema stond stil bij de bijzondere geschiedenis van Willemsoord die uniek is in Overijssel.

[metaslider id=”334″]

Na de onthulling kwamen enkele leerlingen van de basisschool ‘Generaal Van den Bosch’ de bestuurders en voorzitter van Dorpsbelang Henry Bos ophalen. Na een stop bij de schooltuin waar de kinderen vertelden over het moestuinproject, heette clusterdirecteur Peter Sloot op het nieuwe schoolplein de genodigden welkom. Commissaris en burgemeester kwamen niet met lege handen, want ze boden de school een cheque aan voor het planten van een boom op het nieuwe schoolplein. Daarna lieten leerlingen de bestuurders hun nieuwe schoolplein zien, werden er gezamenlijk oudhollandse spelen gedaan en kreeg het bezoek tijdens een rondleiding door het schoolgebouw uitleg over het project ‘onderwijs toen en onderwijs nu’. De morgen werd afgesloten met een kop soep die de leerlingen hadden gemaakt met groenten uit de school moestuin.

Geplaatst in Geen categorie.